Lyft blicken för hållbar hälsa – Stress, Muskler Smärta.
En frisk arbetsplats har balans. Om obalans och hög arbetsbelastning varar över en längre tidsperiod kan den bli ohälsosam. Var tredje kvinna och var fjärde man i arbetslivet känner sig stressad några dagar per vecka eller mer. Som kommer i uttryck att vara spänd, orolig eller okoncentrerad.
En situation kan uppfattas olika för olika personer. Det kan vara stressande för någon eller trevligt för en annan, en negativ stress eller positiv stress. Hur vi hanterar stress är individuellt, kan delvis bero på t ex vad vi har varit med om tidigare i livet, inställningen och vilken personlighetstyp vi är.
Vid en akut stress blir vi mer vaken och får ökad energi. En långvarig stressbelastning kan leda till något som kan bli långvarigt. Att stressa utan återhämtning under månader eller år kan hos vissa individer leda till kroppsliga och psykiska symtom med ökad risk för vissa sjukdomar. Stress påverkar många delar av kroppen och kan visa sig på olika sätt för olika personer. Vår tankeförmåga och minne påverkas också tillfälligt vid en för hög belastning. De är kroppens sätt att signalera till oss. Lyssnar vi på kroppen i tid för att öka möjligheterna att kunna förebygga sjukdom?
Idag har vi sprängt våra egna gränser till när vår arbetsdag börjar och slutar. Ständigt uppkopplad och tillgänglig överallt. Är det möjligt att jobba nästan dygnet runt? Att ha lika hög hastighet hela tiden? Kortsiktigt klarar vi det men däremot långsiktigt så blir vi sjuka. Idag återhämtar vi inte oss på samma sätt som vi gjorde förr. Hur är det med våra raster och lunch? en ordentlig sömn? Hur är det med vår hjärnas dagliga återhämtning?
Här nämns några exempel:
Genom att vara observant på signaler och tidiga tecken blir det möjligt att sätta in åtgärder i tid.
I näst följande texter kommer nedanstående frågor att besvaras:
Källa: Arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverket.