Vårt andningsbeteendets inverkan på hälsan.

Att andas djupt och lugnt ligger till ovanligheten idag. Mår vi som vi andas?

När det gäller andningen för vuxna så är barnen ett exempel på hur vi ska andas och som vi vuxna bör ta efter. Hur andas ett spädbarn när det får mat, eller har en napp eller en nappflaska? Barnet stänger munnen automatiskt och andas med sin näsa. Vad är naturlig andning?

Idag visar det sig att vi vuxna andas mer med munnen än näsan. Andas ytligt och uppe i bröstkorgen. Vad beror det på? Stress? Smärta? Muskelproblem? Att andas i det naturliga andningen har stor betydelse för vår hälsa, energinivåer och vårt välbefinnande. Vi behöver ha tillräckligt med syre för att hjärnan och alla våra kroppsfunktioner ska fungera optimalt.

När vi blir medveten om hur vi andas. Genom dagliga andningsövningar kommer andningen successivt förbättras. Kroppen syresätts effektivare. Våra tankar och känslor påverkas. Våra inre organ som hjärta och hjärna och kroppens olika funktioner som muskelrörelser, matsmältning och immunförsvar påverkas positivt. Stressen hanteras lättare, obalanser och spänningar i kroppen rättas till.

En medveten andning innebär att andningen är in och ut genom näsan, långt ner i magen, till de nedersta delarna av lungorna, vilket innebär att diafragman används. Diafragman är den viktigaste andningsmuskeln men som tyvärr inte blir använd tillräckligt. Vi behöver träna vår diafragmamuskel lika flitigt som vi träna vår andra muskler. Andningen bör vara långsam, avspänd, rytmisk och tyst. En hälsosam andningsfrekvens är inte mer än ca 6-12 andetag per minut.

Vi andas fel idag

Vuxna människor idag andas ofta precis tvärtom än barn. Fokusen har blivit andas med öppen mun, någon gång blir det med näsan. Vi fyller övre delen av bröstkorgen istället. Vi kanske andas korta och ytliga andetag högt uppe i bröstet. Eller snabba andetag högt uppe i bröstet. Eller mindre andetag än normalt, och känslan blir att man inte andas alls.

När vi andas genom munnen skjuts hakan lite framåt och uppåt för att bibehålla öppna luftvägar. Vidare häver sig övre bröstkorgen vid inandning. Muskler i nacke och axlar blir aktiva. Helt plötsligt har vi blivit munandare.

Vi skapar en daglig apné

Idag har vi människor lagt till oss andra andningsbeteenden. Som tex koncentrationsapné, smsapné, datorapné, eller stressapné. Detta är tillstånd där andningsuppehåll sker på dagtid och andningen fastnar.

Många reagerar inte på sin andning då det har blivit så normalt i deras kroppar och att kroppen har automatiskt börjat att anpassa sig till det. Men vi ser att kroppen mår inte bra. Det har blivit till ett stressbeteende, som börjar genom vår andning. Att påverka andningen till det bättre leder till att hela kroppen mår bättre successivt. Ska vi börja att titta över vår andning och påverka vår hälsa till det bättre, för ett av svaren kan ligga där i varför vi mår som vi mår idag. Hitta tillbaka till den naturliga andningen. Anlita Xlnt Boost och se över ditt andningsbeteende.

Ha en fin dag! Ta hand om dig!

Följ gärna Xlnt Boost

Xlnt Boost – Stresskonsult & Kroppsterapeut i Malmö, Kristianstad, Skåne.

Kategorier BloggEtiketter , , , , ,
%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close