Vår förändring efter årstid

När vi går mot höst och vinterns mörker.
Foto: Xlnt Boost

Att årstiderns förändring påverkar oss har vi blivit medvetna om. Nu går vi höst och vinter tillmötes. Blir det ett förändringsarbete i hemmet eller i oss själva? Här i skåne upplever vi årstiderna annorlunda mot upplevelsen jag fick i Östersund, i jämtland när jag bodde där år 1999-2001. Då uppfattade jag bara två årstider, vinter och sommar. Det var som att hösten och våren hoppades över. Det blev så markant förändring i årstiden. Hur blir vår förändring när hösten och vintern kommer?

För några kan dessa årstider innebära positivt. För andra kan det vara jobbigt, både fysiskt och psykiskt. Ljuset och vädret gör sitt. Vi kryper in i våra hem. Under den här årstiden får vi försöka att ta vara på ljuset, hitta en motionsform, kost, sömn, roliga aktiviteter osv.

Vi kanske påbörjar ett inre förändringsarbete i oss själva. Upptar vår vila, avkoppling, sömn, motion, matvanor eller andra vanor igen efter sommaren. Eller sätter nya mål och börjar förbättra vår livsstil, mående, hantera stress eller förändra en situation osv.

En inre städning i höst och vinter

En städning i hemmet i höst och vinter kan vara omvälvande att ta itu med. Att rensa upp bland kläder och prylar där en känslomässig prägel har satts. En inre konflikt att spara eller släppa taget. Besluten fattas utifrån en positiv eller negativ känsla. Val som ska göras. Beslut ska tas. Vad ska till loppis och vad ska kastas.

En inre städning kan också behövas för att må bra. Som förändring i stress, tankar, känslor och handlingar. ”Gör en inre städning, rensa bort stress och onödiga känslor, säger Bosse Angelöw, docent och socialpsykolog vid Växjö universitet. ”Du kommer att må bättre och känna dig gladare.”

Den där känslan när det har blivit städat och sorterats ut bland saker och kläder, att få koll på läget igen. Ja, det fungerar även i ett inre förändringsarbete. Att skapa nya vanor och lägga om rutiner eller beteenden. Men vi har olika förutsättningar och begränsningar.

Ta små steg framåt. Gör vad du orkar. Boosta dig själv för varje steg. Var nöjd. Du kan hitta din balans, behålla din återhämtning och energi även i höst och vinter. Gör hösten och vintern lustfyllt som du och din kropp mår bra av. Hitta din känsla, när vi går mot en mörkare och kallare årstid.

Vinter i Skåne.
Foto: Xlnt Boost
Trädkronan inga blad har.
Foto: Xlnt Boost
Kategorier BloggEtiketter , , ,
%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close