Smärtlindring

Att ha smärta kan känns obehagligt. Det kan tära på kroppen både fysiskt som mentalt. Smärta för en person kan vara annorlunda för en annan. Vi är unika och smärttrösklarna ser olika ut. Smärtan kan uppkomma helt plötsligt, är ny, ihärdig, långvarande, kronisk eller återkommande. Det finns olika orsaker till eller varför smärtor uppkommer. Därför behövs smärtor utredas av yrkeskunniga personer för att just få veta vad som orsakar smärtan.

Endel smärtor kan lindras för en ökad välmående och bättre livskvalitet i vardagen.

Att ha uppsikt över smärtan och vilken lindring.

Det som kan passar för en behöver inte passa för en annan. Lindring är individuellt.

⦁ Fysisk aktivitet som promenader eller att röra sig efter hur smärtan är, ger en antiinflammatoriskt effekt och endorfinökning som kroppen själv producerar.

⦁ Psykologisk behandling som ACT och KBT terapeuter som är utbildad inom smärtbehandling. Har visats sig ge en positiv god effekt med eller utan en samtidig läkemedelsbehandling.

⦁ Massage/Avslappningsövningar/ Yoga. Brukar lindra vid värk som beror på muskelspänningar. Vid en smärta så spänns musklerna ännu mer. Andningen kan påverkas vid smärta. Massage/Avslappningsövningar/ Yoga bryter då den onda cirkel som lätt kan uppstå.

⦁ Stretchning för att tänja musklerna försiktigt. Minskar stelheten och smärtan i muskler. Stretchning förbättrar också rörligheten om musklerna är stela. Ofta är det bra att först mjuka upp musklerna med värme för att öka blodcirkulationen och därefter tänja musklerna.

⦁ Akupunktur med nålar eller Akupressur med fingertryck kan fungera till viss del mot smärta tex huvudvärk och nackvärk.

⦁ Kyla eller värme kan lindra vid tillfällig värk. Vid en akut skada som en stukning kan kyla minska smärtan. Vid smärta som beror på stela muskler kan det vara skönt med värme. Värmande bad kan kännas välgörande för kroppens muskler och leder. Värmekudde eller värmedyna kan kännas skönt till det specifika området.

⦁ Försök göra sådant som är roligt och stimulerande. Eller kanske träffa människor som betyder extra för dig. Det kan verka lindrande.

Vad vill din kropp säga till dig? Lyssna på den. Smärta ska inte tas lätt på. Därför uppsök yrkeskunninga som utreder och som kan vägleda dig till vilka metoder det finns att lindra för just din smärta.

Tveka inte att kontakta 1177 eller din vårdcentral och rehab om du undrar över din smärta så vägleder dem dig till rätt hjälp.

Källor: Läkemedelsboken, Internmedicin, 1177, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Hjärnkoll på värk och smärta – skriven av Martin Ingvar & Gunilla Eldh.

Kategorier BloggEtiketter , ,
%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close