Varför Massage behövs

Klassisk Massage för kroppens välmående.

Idag blir fler och fler människor stressade. Vi är på högvarv och spänner oss omedvetet i kroppen. Det blir späningar både mentalt och fysiskt. Även andningen påverkas och vi börjar att andas ytligt i den övre delen av kroppen. Den djupa och långsamma andningen ifrån magen glöms bort. Våra axlar lyfts uppåt. Nacken spänns och utvecklas till gamnacke. Vi biter ihop och käkarna påverkas. Kroppshållningen och ergonomin på jobbet kan i samband med stress försämras. Våra muskler blir stela och spända. Smärtor och värk i musklerna börjar uppstå.

Musklerna påverkas både på jobb och inaktivitet.

Spänningar och smärtor kan vara anledning ifrån ett stressigt och ensidigt arbete. Även i fritiden har vi blivit inaktiva och sitter mer och mer stilla. Uppmärksamheten tillbringas framför datorn, tv:n, plattan och mobilen. Vi kanske även där spänner armar, skuldror och nacke samt händer utan att vi är medvetna. Vi börjar att påfresta kroppen och musklerna långsamt. Musklerna börjar bli trötta. Tyvärr blir vi medvetna om detta tills kroppen säger till och smärtor och värk uppstår.

Vid spänningar och stelhet kan anledningen vara från muskulaturen men även ifrån vårt skelett. Kotor som sitter fel och som gör att musklerna påverkas.

På grund av stress, ensidigt, ergonomiskt felaktigt arbete och som t ex bära sin handväska på en och samma axel så får fler och fler problem med muskler som t ex i nacken, skuldrorna, axlarna och ryggmuskalturen. Dessa muskler blir förkortade och spända.

Klassisk idrottsmassage

20141111_202611.jpg
Klassisk idrottsmassage

Både idrottare och privatpersoner använder sig idag av svensk klassisk idrottsmassage till återhämtning. En metod som hjälper att komma ner i varv. Fysiskt som psykiskt. Massage gör att kroppens muskler, vävnader får en bearbetning. Blodcirkulationen sätts igång och ökar samt mjölksyran borttransporteras. Vid massage töjs och bearbetas musklerna. Det medför att spänningar i kroppen mjukas upp. Muskeln blir mjukare och elastisk.

Som sagt blodcirkulationen och lymfcirkulationen ökar och påskyndar borttransporten av slaggprodukter. Musklerna kan återhämta sig.

Kroppens hormoner påverkas

Ett må bra- och antistresshormon oxytocin utsöndras. Du känner dig avslappnad och välmående efteråt.
Vid massage minskas även mängden kortisol som är ett stresshormon.
Forskning visar även att kroppens egna smärtlindrande hormoner ökar vid massage.

Massagens effekter är många och positiva

  • Massage motverkar spänningar och vid smärttillstånd.
  • Motverkar stress.
  • Har en lugnande effekt på nervsystemet.
  • Ökar vår koncentrationsförmåga.
  • Ökar kroppens allmänna välbefinnande.
  • Ökar blodcirkulationen i musklerna.
  • Ökar lymfcirkulationen.
  • Stärker immunförsvaret.
  • Har en avslappnande effekt på kroppen.
  • Ger en djupare och lugnare andning.

Pehr Henrik Ling den svenska massagetekniken

Den vanligaste använda massagetekniken i Sverige är från år 1813. Nämligen den klassiska svenska idrottsmassagen. Den utarbetades av Pehr Henrik Ling som även kallad den svenska gymnastikens fader.

Ordet massage kommer från arabiska mass eller grekiska ma’sséin som betyder trycka, hantera, beröra och knåda.

Källa: Massage av Thomas Lindholm, Alternativmedicin av Susanne Nordling.

Kategorier BloggEtiketter , , ,
%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close