Varför stress

board-game-business-challenge-277052
Stress

Vad betyder stress? Enligt uppslagsverket Nationalencyklopedin betyder stress: tryck och spänning.  Uppslagsverket Wikipedia omnämns stress som: mentalt överansträngd. Eller som det sas förr att jäkta. Vad betyder ordet stress för dig? och förbrukas ordet stress idag?

Flera har sagt: ”Stress, vet jag vad det är”. Det håller säkert också du med om? Absolut att vi vet vad stress och negativ stress innebär idag. Redan för över 30 år sedan har samhället pratat om stress och dess effekter. Den negativa stressen som sprider ”ringar på vattnet”. Så visst ser vi stressen och människor som blir påverkad av det. Ämnet Stress är omfattande och denna text är en liten del vad stress är och innebär.

Positiv stress

Idag pratar vi om stress som negativt. Men stress är också positivt för oss. Vi klarar av perioder av stress utan att ta skada. Stress kan göra att fokusen ökar, prestationen ökar och extra krafter till en uppgift eller utmaning. Som på jobbet eller i privatlivet.

Vissa yrken i samhället upplever stresspåslag på sina arbeten, och det kan vara dagligen. Men hur dem hanterar det just i situationen och återhämtningen därefter är viktigt. Ett stresspåslag innebär att adrenalinet, kortisolet och pulsen stiger, men samtidigt gäller det att ha koll på situationen och det kan vara att ha koll på mycket samtidigt. När situationen är över så sänks adrenalinet, kortisolet och pulsen igen. Men för många i vardagen som upplever stress kommer inte riktigt ned i vila eller återhämtning utan adrenalinet, kortisol och pulsen ligger hög ständigt. Där kommer även motionen och träningen in under samma ämne. Men det skriver jag vidare om en annan gång.

Att uppleva stress är individuellt

Hos oss människor är stress något som är inbyggt i oss, alltså en överlevnadsinstinkt. En mekanism som vi har. Våra stressreaktionen är nödvändig för oss. Det är bra att kunna reagera när vi ska. Men som vid ett stresspåslag i situationer, hur agerar vi? Flyr vi ifrån situationen, kämpar vi i situationen eller kanske fryser vi till? Hur vi hanterar stress och reagerar på det är olika från person till person. Du kanske upplever stress nu, i vardagen eller på jobbet. Så nämner du det kanske till en vän eller arbetskamrat, och den personen kanske inte alls känner eller upplever det samma som du. Att vi kan reagera så olika på en fysisk eller psykisk påfrestning.

Vår hjärna lurar oss

photo-of-head-bust-print-artwork-724994
Hjärnan och stress

Det är inte bara verkliga hot som kan stressa, eftersom hjärnan inte kan skilja på ett riktigt hot eller ett som bara vi tänker oss. Därför kan vi bli stressade bara av att föreställa oss ett hot eller en svår situation som egentligen inte finns och som kanske aldrig kommer att inträffa. Kroppen reagerar ändå på hjärnans signaler.

Det klassiska exemplet som att stå framför en stor samling åhörare och prata. Endel bara älskar det, andra känner att det går väl, några avskyr det. Ett klassiskt stresspåslag. Bara tanken kan ju stressa för dessa människor som avskyr det. Så en situation kan uppfattas som stressande för någon eller uppfattas som trevlig för en annan. När vi talar om stress så är det viktigt att ta i beräkningen som hur vi hanterar stress: T ex att det är individuellt, beror på vad vi har varit med om tidigare i livet, hur vi fungerar och vilken personlighetstyp vi är samt tiden för återhämtning.

Går det att påverka sin egna stress

man-in-black-holding-phone-618613Idag överstimulerar vi dagligen att utsätta vår kropp för ständigt fysiskt – och psykiskt påfrestning.

Idag har vi sprängt våra egna gränser till när vår arbetsdag börjar och slutar. Ständigt uppkopplad och tillgänglig överallt. Är det möjligt att jobba nästan dygnet runt? Att ha lika hög hastighet hela tiden? Vår kropp och vårt inre system är inte byggt för det. Kortsiktigt klarar vi. Däremot långsiktigt så blir vi sjuka. Det långvariga stressen är farligast för oss.

Endel känner en stark press när det blir för mycket att göra på arbetet eller i skolan. Även i privatlivet med vänner och familj kan en del uppleva sociala krav som känns svåra att leva upp till. Nu är vi inne i december och börjar närma oss dem röda dagarna, hur känns det? Mest stressande är krävande situationer som vi har liten kontroll över, som inte går att påverka och som vi kan känna oss ensamma om för att hantera.

Vi kan också bli stressad av att inte ha tillräckligt många och meningsfulla uppgifter eller utmaningar i sitt liv. Idag återhämtar vi inte oss på samma sätt som vi gjorde förr. Våra raster, ordentlig sömn, vila under dagen. Men främst respekterar vi inte vår hjärnas dagliga återhämtning. Hjärnan är ett organ som glöms bort men som är otroligt viktig.

Så visst vet vi vad stress är. Men kanske inte hur individuellt det är för dig eller mig.

bathroom-beauty-salon-candlelight-3188

Kategorier BloggEtiketter , ,
%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close