Mental stress

greyscale-photo-of-man-2911086(1)
Mental stress

Känner du igen mental stress? När huvudet börjar att bli överansträngt, oron ökar, det börjar bli spänningar i musklerna och påfrestning både fysiskt och mentalt. Några människor går runt ständigt med mentala spänningar som påverkar t ex kroppshållning, ansiktsuttryck och andningen.

Några kämpar med en inre oro, rädsla av att glömt något, eller hur folk ska uppfatta eller tänka om oss som person. Tankarna jobbar på högtryck hela tiden om det är i skolan, på jobbet, på fritiden, innan läggdags osv. Ingen vila eller återhämtning för hjärnan. Tankar och oro släpps inte. Det fortsätter att grubblas. Komihåg lappar skrivs för att inte glömma då minnet börjar att försvagas.

Dagens negativa stress leder till att fler och fler blir sjuka. Det går så långt att för några blir det en crash, mentalt som fysisk. En allvarlig sådan. Det kan ta år att återhämta efter en sådan crash och för några kan det bli långvarigt. Samhället försöker idag att vi ska förebygga och bromsa upp innan det är försent. Att bromsa upp i det mentala. Att börja med att bli medveten om sig själv, hur hanterar jag detta och vad kan jag göra för att må bättre och kunna bromsa upp.

Vi är olika personligheter och uppfattar omgivningen olika. Stressen kan se olika ut från individ till individ. Det finns 1400 olika symptom på stress. Varje vuxen person har en fysiskt och mentalt samlad ryggsäck som vi bär på bestående av gamla och nya erfarenheter. Endel av dessa erfarenheter eller upplevelser kan vara positiva och några negativa. Vilket väljer vi att spara i vår hårdisk, i vår hjärna? Vad väljer vi att ta bort? Vilket påverkar att jag blir stressad eller mår dåligt?

casual-fashion-girl-outfit-4320
Mentalt på högvarv och spänd

När tankarna börjar att stressa och gå på högvarv kan det vara hanterbart för några, medans för andra kan det bli mycket svårt. Dett kan vara en kortvarig stress som uppkommer. Eller stress som börjar bli långvarig och leder till att det påverkar vår mentala och fysiska hälsa negativt.

Vi är inte alltid medvetna om vad eller hur vi matar våra tankar med varje dag. Det vi hör och ser på tv, datorn, paddor och telefoner. Det vi läser i tidningar. Det vi hör runt omkring oss. Det är åsikter ifrån andra och så har vi själva åsikter och tankar. Självkritiska, jag duger inte känslan m.m. Hur ska allt detta hanteras? Hur tänker vi? Våra känslor? Handlingar? Vad vi vill ha för tankar, är det positiva eller negativa? Hur påverkar det vårt mentala och fysiska kropp i slutänden? Klarar vi att hantera detta själv eller behöver hjälp?

woman-wearing-blue-top-beside-table-1181712
KBT en väg till medvetenhet

Inom KBT- Kognitiv beteendeterapi  börjar klinten att bli medveten med terapeutens hjälp att bryta ett felaktigt tankemönster. En tanke som leder till en känsla som i sin tur leder till en handling. Det kan påverka personen att vara i en ond cirkel och skapa ett undvikanden beteende. Blir tanken däremot till handling som leder till en känsla så bryts tankemönstret och problemet kan konfronteras.

Avslutningsvis att ha i åtanke är i endel fall kan det ligga en diagnos eller sjukdom som behöver utredas eller behandlas med medicin och få proffessionell hjälp och vård tidigt ifrån vården eller psykiatrin. Kontakta din läkare, vårdcentral, 1177 upplysningen om vägledning, hur just du kan få hjälp om du känner av psykiska, mentala och fysiska besvär.

 

Kategorier BloggEtiketter ,
%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close