Då ska jag berätta om mitt studieprojekt ”Livsstil balans 2018” där 4 deltagare födda mellan år 1942 -1983 deltog i. Det var från Januari till Juni 2018.
Först vill jag fråga dig att titta på bilden, vad ser du? Vad lägger du märke till?
Ser du funktionerna längst upp på denna bild? Hur tycker du att det ser ut som? Kan du känna dig som dessa funktioner ibland?
Ett liv sparat som i ett bildgalleri. Anslutningen där vi stänger av eller sätter på våra sinnen. Tillgängligheten för omgivningen. Kroppens batterinivå eller energi. Hur dygnets 24 h tillbringas på.
Med en mobiltelefon kan du surfa, chatta, läsa, se på film, lyssna på musik, ta bilder, ja det går att göra mycket. När som helst, vart som helst och hur som helst. Att vara tillgänglig dygnet runt och få tillgång till internet nästan överallt. Eller hur, det låter fantastiskt? Eller?
Vi själva, våra människokroppar är nästan som en promenerande mobiltelefon ute i samhället. Hur ser vårt livs bildgalleri ut? Hur ser återhämtningen ut? Tillgängligheten? Vilka är dem vardagliga stressorerna? Batteri- energi nivå? och vårt dygns 24 h?
Det var precis lite av det, deltagarna skulle få uppsikt över i sin vardag och mående. Gick det i hand i hand?
Gick det att uppmärksamma det dolda och synliga stressorerna i vardagen?
Vad skapade balans eller obalans?
Hur ser dygnet ut för deltagarna?
Hur är deltagarnas livsstil i vardagen?
Finns det redan ett problem? Eller kan det uppstå?
Hur hålls kroppens batterinivå jämn i vardagen?
Går det att tillsluta en powerbank laddare om kroppens batterinivå sänks under dagen?
Precis som ett batteri på mobiltelefonen behöver laddas upp, behöver också kroppen. Vi vet ju vad som händer när batteriet lyser rött och blinkar. Det är dags att tillsluta antingen till powerbank eller till kontakt. Precis som med oss. Vilken är din kropps powerbank?
För att jag skulle få en helhetsbild bad jag deltagarna svara på ett frågeformulär och även en smärtbeskrivning över kroppen. Detta återkom under ett par gånger för att se hur utvecklingen gick och om någon förändring hade skett hos deltagarna.
Jag lät också deltagarna lära sig tre olika andningstekniker. För att själva reflektera över sin andning. Hur är andningen? Effektiv, djup, avspänd, ljudlös? Rör sig både bröstkorgen och magen vid andning?
Dem tre andningstekniker som användes var andas i fyrkant, yogisk- andning och växel – andningen. Vad eller vilket som passade att utföra bestämde varje deltagare själv.
En annan uppgift var den mentala & muskulära återhämtningen. Varje deltagare fick en inspelad ljudfil på 8 ½ min kroppscaning som jag hade läst in. Som deltagarna kunde lyssna på vart som helst, när som helst och hur som helst. Att ladda om helt enkelt. En så kallad powerbank.
Så hur var utvärderingen från deltagarna i början på perioden? Brist på motion. Brist på promenader. Hög skärmtid. Inaktiv (sitter mycket). Brist på vatten- och mat tillförsel. Mycket kaffe, te och socker. Även den inre och yttre känslan av krav var hög.
Deltagarna började medvetet se under tiden vad /vilken/ vilket skulle tillföras i deras vardag för att bevara ett fortsatt balanserat och välmående dygn.
Utvärderingen i juni från deltagarna blev att mer motion, promenader, vatten, andningsövningar och avslappningsövningar hade tillförts i deras vardag och liv. Flera steg till bättre mående.
Hur är det med oss? Finns det något vi kan tillföra själva för att må bättre eller få ett litet mera balanserat dygn?
När du tar upp din mobiltelefon nästa gång, stanna upp, reflektera på ditt livs mobiltelefon, nämligen din människokropp, vilka funktioner talar till dig? Behövs något tillföras för att må lite bättre?
Ha en fortsatt fin sommar!